Støren Treindustri

Företag: Støren Treindustri AS
Industri: Engineering/Designing prefab timber elements
Plats: Støren, Trøndelag, Norway
Grundat: 1969

Bakgrund

Støren Treindustri AS är en av Norges största oberoende elementfabriker. Den grundades 1969 och har ca 130 anställda. Fabriken har en produktionskapacitet på över 1000 element och 80 000 takstolar per år. Støren Treindustri specialiserar sig på trästommar för bostadshus och producerar prefabricerade byggnadselement (väggar, golv, takstolar, tak) och andra färdigkapade träkonstruktioner (Pre-Cut).

Støren Treindustri har under den senaste tiden upplevt ett ökat behov av digitalt samarbete mellan yrkesgrupper, en trend som syns över hela byggnadsindustrin just nu.

Marius Indrestrand, Pre-Cut & Element Designer, är ansvarig för implementeringen av Archicad och ArchiFrame hos Støren. Han beskriver hur de möter BIM-utmaningen: “Eftersom varje projekt vi levererar är unikt är det avgörande för oss att använda BIM-mjukvara som inte bara är flexibel, men också hjälper oss att automatisera. Med ökande storlekar på projekt behöver vi mjukvara som möjliggör för flera konstruktörer att samtidigt arbeta på samma projekt. När vi utvärderar BIM-mjukvara tittar vi också noggrant på hur väl den integrerar med annan mjukvara som t.ex. Solibri och FEM design.

Efter en lång utvärderingsprocess valde vi till slut Archicad med ArchiFrame som grund för digitaliseringen av våra arbetsmetoder och för att producera filer till fabriken. Att kombinera Archicad med ArchiFrame betyder att arbetet kan sätta igång så fort underlag för modellen är tillgängligt. Byggnadsingenjörerna gör uträkningarna och ArchiFrame-konstruktörerna dimensionerar. Sedan “skriver vi ut” elementen i fabriken.

Varför ArchiFrame?

Som ansvarig för implementeringen av ArchiFrame hos Støren är Marius den mest kvalificerade personen att svara på hur ArchiFrame hjälpt Støren att förbli konkurrenskraftig och innovativ. Marius förklarar hur ArchiFrames funktioner tippade balansen till Archicads fördel: “Vårt primära användningsområde för BIM-mjukvara är att producera CNC filer och ritningar för produktionen. ArchiFrame är anledningen till varför vi valde Archicad då ArchiFrame utökar Archicads redan flexibla och användarvänliga arbetsflöde med möjligheten att producera nödvändiga CNC-filer till vår högt automatiserade fabrik. ArchiFrame kan snabbt och smidigt producera CNC-filer till Hundegger-, Weinmann-, Stromab- och Randek-maskiner, vilket är viktigt för oss. Vi uppskattar även hur mångsidig ArchiFrame är när det kommer till skräddarsydda inställningar och mjukvarans möjligheter till automatisering för att öka hastigheten på konstruktionsarbetet.

En annan viktig anledning till varför vi valde ArchiFrame var att vi kan producera alla våra elementtyper i ett och samma program. ArchiFrame ger oss även möjlighet att använda IFC eller PLN-filer som mallar för elementdesign. Vi behövde en mångsidig mjukvara som kunde hantera alla de unika projekt vi har och samtidigt automatisera nödvändiga processer.

Marius framhäver att denna kraftfulla mjukvarukombo har gjort det möjligt för honom och hans kollegor att samarbeta bättre med arkitekter och utvinna data på ett mer effektivt sätt: “Ett ytterligare skäl som bidrog till att vi valde Archicad var att många arkitekter redan använder det! Att ha allt i samma fil värdesätter vi högt. Om en arkitekt redan spenderat månader på att finslipa en design, varför då slösa dyrbar tid i en omritningsfas? Hela poängen med BIM är att återanvända data. I många projekt kan vi nu helt skippa onödiga omritningar. Vi kan därmed snabbt förse våra kunder med ett resultat som håller hög kvalitet”.

Fördelar med ArchiFrame

“En av anledningarna till att vi föredrar Archicad och ArchiFrame är effektiviteten: vi älskar automation och automatiserade processer. Annan mjukvara vi sett har bra möjlighet till automatisering, men endast med automatisering tar man sig inte långt. Det är här ArchiFrames flexibilitet skiner – du kan sömlöst arbeta i 2D, 3D och även projektion med full frihet och justeringsmöjligheter ner till den individuella spiken.”

Marius anser att mjukvarans gränssnitt är väldigt mångsidigt, vilket bl.a. innebär att samma verktyg kan användas för många operationer. Man får en god mängd data direkt i modellen, samt hög noggrannhet – dessa är viktiga funktioner som gör ArchiFrame/Archicad-kombon till ett pålitligt ekosystem för konstruktörer att jobba i.

“Vi är fortfarande i det tidiga stadiet av att implementera ArchiFrame hos Støren, men vi kan redan se att användningen av ArchiFrame kommer att öka hastigheten på vår elementproduktion och förbättra det digitala samarbetet med våra kunder.”

Marius råd till personer intresserade av ArchiFrame?

Prova det och ställ frågor till din återförsäljare eller ArchiFrame-teamet. Ser du något du inte förstår eller någon funktion du saknar? Fråga! Just nu är det en väldigt bra mjukvara för elementproduktion och den kommer bara bli bättre. För storskalig elementproduktion som vår är ArchiFrame idealt, men jag kan även rekommendera mjukvaran för mindre byggnader även om den bara används för att producera ritningar och listor utan något behov av att producera CNC-filer.

De mest användbara funktionerna i ArchiFrame

  • Användning av IFC som mall
  • TeamWork (BIMcloud)
  • Kopiering/Spegling av element eller hela byggnader
  • Stora möjligheter för automatisering, med full frihet att modifiera individuella objekt efter behov.

Marius Henriksen Indrestrand

Construction and project planning, Støren Treindustri AS