IdeaStructura

Företag: IdeaStructura Oy
Industri: Byggnadsteknik
Plats: Finland
Grundat: 2011

IdeaStructura Oy är ett finskt expertföretag inom byggbranschen, som arbetar på åtta olika orter, med mer än 110 experter. Tjänsterna bygger på stark kompetens inom byggnadsteknik, renoveringsbyggande, byggnadsfysik och inomhusluft. IdeaStructuras kunder är proffs inom bygg- och fastighetsbranschen samt byggbolag. Tjänsterna omfattar hela Finland och IdeaStrucura har utvecklat byggbranschen sedan 2011. Företaget har använt ArchiFrame sedan 2020.

Vi tar emot huvudbilderna antingen som en inbyggd Archicad-modell eller som en IFC-fil och fortsätter struktur- och element-designen med Archicad & ArchiFrame. I många projekt kombinerar vi LVIS-modeller i IFC-format med Archicad & ArchiFrame modellen. Archicads teamwork/BIMCloud möjliggör arbete av flera designers samtidigt, vilket ofta är mycket gynnsamt. ArchiFrame var enkelt att implementera och idag anser våra designers att det är trähusdesignens Mercedes. Att man med ArchiFrame kan avvika från till exempel höjdmåtten på arkitekt-modellens väggar gör vårt arbete betydligt mycket enklare och mer flexibelt. Vi har nära kontakt med utvecklingen av ArchiFrame och detta har varit en stor fördel för oss – till exempel fick vi mycket användbara tilläggsfunktioner för CLT-design på kort varsel.

ArchiFrame producerar nödvändiga produktionsbilder, cnc-koder och listor för tillverkning. För att underlätta installationen har vi till exempel gjort elementens 3D-installationsschema som BIMx-modell som på konstruktionsplatsen kan läsas med en smartphone eller surfplatta.

Henri Kananen

Struktur- och elementdesigner, IdeaStructura Oy, Finland