ipek-aydogdu-t8KQP8uzNrM-unsplash

Rakentamisen uudistushanke eduskunnan käsittelyyn

Suomessa pitkään valmisteilla ollut lakiesitys on tulossa eduskunnan käsittelyyn. Toteutuessaan uusi laki tulee uudistamaan rakentamista Suomessa merkittävästi 1.1.2024 alkaen. Nyt etenevän rakennuslain keskeisinä uudistuksen kohteina ovat kestävän kehityksen mukainen rakentaminen ja digitalisaation tukeminen rakentamisessa. 

Uudet tekniset vaatimukset muuttavat rakennusluvan tietomallipohjaiseksi (BIM) ja rakennusten elinkaaren ja hiilijalanjäljen mittaaminen muuttuu pakolliseksi. Lakiin on tarkoitus lisätä myös asetuksenantovaltuudet, joiden avulla määriteltäisiin jatkossa asetukset rakennuksen ilmastoselvityksestä, materiaaliselosteesta ja hiilijalanjäljen raja-arvoista. Asetukset ovat parhaillaan valmistelussa.

Rakentamisen digitalisaatio etenee

Rakentamisen digitalisaatiota vauhditetaan tietomallipohjaisen, tai muulla tavoin koneluettavassa muodossa olevan suunnitelman vaateella. Digitaalisessa muodossa olevat suunnitelmat tulevat osaksi suunnitteilla olevaa rakennetun ympäristön tietojärjestelmää. Järjestelmään tallennetut suunnitelma- ja toteutusmallit sisältävät koko yhteiskunnan kannalta tärkeää informaatiota rakennetusta ympäristöstä, ja digitaalisessa muodossa informaatio on helposti saatavilla ja eri tietojärjestelmien luettavissa. 

Kohti ilmastoystävällistä rakentamista

Kaksi ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja kestävän rakentamisen kannalta olennaista teknistä muutosta ovat rakennuksen vähähiilisyyden ja elinkaaren määrittely. Uuden lain puitteissa rakentamisen vähähiilisyyttä ja pitkää elinikää pyritään tukemaan ja seuraamaan. Rakennusmateriaalien hiilijalanjäljen ja rakentamisen elinkaaren raja-arvojen asetukset kannustavat tulevaisuudessa ilmastonmuutosta hillitsevään rakentamiseen. Ministeriön esitykseen sisältyvät myös purkumateriaali- ja rakennusselvitykset. Näin ollen ilmastonmuutoksen torjunnan mittareiksi tulevat myös materiaalien kierrätettävyys ja kestävyys. 

Virtaviivaista rakentamista

Uusi rakennuslaki helpottaa rakentamisen lupaviidakkoa. Tulevaisuudessa rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus yhtenäistetään rakentamisluvaksi. Rakennusluvan yksivaiheisuus ottaa tarkasteluun myös rakennuksen sijoittamiseen ja toteuttamiseen liittyvät edellytykset. Jatkossa kaiken rakentamisen on noudatettava kaavassa osoitettuja määräyksiä koskien rakennusoikeutta, rakentamismääräyksiä ja rantarakentamisen säädöksiä.

Uusi rakennuslaki saa osakseen myös kritiikkiä

Rakentamisen toimintakentältä kuuluu kuitenkin myös huolestuneita äänenpainoja erityisesti rakennusten purkamiseen liittyen. Esimerkiksi Suomen Arkkitehtiliitto SAFA kokee tarpeelliseksi tarkastella uudelleen purkavaan saneeraukseen liittyviä lainkohtia. SAFA kokee, että tuleva laki suosii vanhan purkamista ja uuden rakentamista, vanhojen kohteiden kunnostamisen sijaan. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että vanhojen rakennusten purkamisen yhteydessä muokataan yhteistä asuinmaisemaa ja mahdollisesti menetetään osa rakentamisen ja arkkitehtuurin historiaa. Uuden rakentaminen aiheuttaa myös piikin hiilipäästöissä, vaikka uusien rakennusten päästöt pitkällä aikavälillä tähtäävätkin ilmastopäästöjen pienentämiseen. 

Myös ArchiFrame seuraa tarkasti uuden rakennuslain etenemistä. Vaikka tuleva rakennuslaki sisältää paljon erittäin tervetulleita muutoksia, myös mahdolliset ongelmakohdat on toivottavaa ottaa huomioon uuden rakennuslain saadessa lopullisen muotonsa.

ArchiFramen avulla olet mukana muutoksessa

Rakentamisen tulevaisuus on digitaalinen ja tietomallintamisen voidaan katsoa olevan yksi alaa eniten mullistavista työkaluista. Tuleva rakennuslaki vauhdittaa uusien teknologioiden käyttöönottoa ja yhtenäistää erilaisten toimijoiden kenttää. 

ArchiFramen ohjelmointitiimi on toiminut tietomallinnuksen (BIM) parissa jo 1990-luvulta lähtien ja ArchiFrame on vuodesta 2009 asti työskennellyt tiiviisti vastatakseen erityisesti puurakentamisen tarpeisiin. ArchiFramen ja Archicadin älykkäiden tietomallien ja laajojen objektikirjastojen ansiosta koko rakennusprosessi on helposti jäljitettävissä ja muokattavissa – arkkitehdin pöydältä tuotantolinjalle asti ja koko rakennuksen elinkaaren ajan. Kaikki tieto on yhdessä ArchiCAD-tiedostossa, joka sisältää 3D-mallin, elementtikuvat, tulosteet ja määrälistaukset. Elementit voidaan lopulta valmistaa ArchiFramen tuottamien mittapiirustusten ja katkaisulistojen perusteella käsin tai CNC-koneiden avulla.

Haluatko lisätietoa ArchiFramesta? Tutustu ArchiFramen YouTube-kanavaan ja lue ArchiFrame-esite suomeksi tai englanniksi. Lisäksi voit tutustua ArchiFramen käyttöön ilmaiseksi kahden kuukauden kokeilujakson aikana. 

Lähteet ja lisätietoa tulevasta rakennuslaista:

https://ym.fi/-/kehityshankkeet-tuovat-yhteentoimivaa-tietoa-rakentamisalalle

https://valtioneuvosto.fi/-/1410903/maankaytto-ja-rakennuslain-uudistuksen-jatkosta-linjaus-uusi-rakentamislaki-seka-alueidenkayton-digitaalisuus-eduskuntaan-syksylla

https://kuntatekniikka.fi/2022/03/22/isoa-uudistusta-ei-tehdakaan-lakiesitys-palasina-eduskuntaan-maankaytto-ja-rakennuslain-uudistus-jumittui-rankkaan-palautteeseen/

https://www.safa.fi/uutiset/uusi-rakentamislaki-ja-alueidenkayton-digitaalisuus-eduskuntaan-kokonaisuuden-jako-kahtia-ongelmallista/

Jaa artikkeli