Longyearbyen-boliger

MODULAARINEN RAKENTAMINEN VUONNA 2021: SKANSKA HUSFABRIKKEN ARVOSTAA ARCHIFRAMEN KETTERYYTTÄ

ArchiFrame ja Skanskan tytäryhtiö, Skansa Husfabrikken ovat tehneet yhteistyötä menestyksekkäästi jo useiden vuosien ajan. Archiframen haastattelema Bjørn Salberg, Skanska Husfabrikkenin BIM Co-cordinator, kertoo siitä, miten ArchiFramea käytännössä hyödynnetään Skanskan operaatioissa. (Lisää Skanska Husfabrikken sivuilla). Lisäksi Salberg avaa modulaarinen rakentamisen keskeisiä haasteita ja sitä, miksi se on kasvava trendi nyt – ja tulevaisuudessa. 

SKANSA HUSFABRIKKEN

Skansa Husfrabrikken on Skansan Norjan yksikön tytäryhtiö.

“Toimitamme valmiita rakennusmoduuleita ja elementtejä erilaisiin rakennusprojekteihin. Näitä ovat esimerkiksi kodit, päiväkodit, koulut, vankilat, terveyskeskukset, liikerakennukset sekä rakennustyömaiden parakit.” Kaikki moduulit ja elementit valmistetaan Skansa Husfabrikkenin omalla tehtaalla, yhden katon alla, joka mahdollistaa nopean ja tehokkaan toimituksen asiakkaille. Toimintatavan ansiosta rakennusaika ja –kustannuksen laskevat, kun taas tuotteiden laatu nousee.

Skanska Husfabrikkenin muutamia merkittävimpiä projekteja vuosina 2017–2020 ovat olleet:

  • Grane helsetun (Eläkeläis-ikäisten asumisyhteisö)
  • Narvik ungdomskole (yläaste)
  • Longyearbyen Boliger (asuntoja) – 34, 800 m²:ä elementtejä
  • Longyearbyen studentboliger (opiskelija asuntoja) – 43,580 m²:ä elementtejä (käynnissä oleva projekti)
  • Kåfjord Helsehus (terveyskeskus)
  • Follo barne og undomskole (peruskoulu)
  • Evenes befalsforlegning (Armeijan upseerien asuntoja) – 29,602 m² of elements.

ELEMENTTIRAKENTAMISEN HAASTEET

Vaikka elementtirakentaminen tuo etuja, sisältyy siihen myös haasteita. “Meidän täytyy jatkuvasti varmistaa, että olemme tietoisia viimeisimmistä teknologisista kehityksistä ja toimintatavoista. Elementtirakentaminen kehittyy jatkuvasti ja pysyäksemme mukana kehityksessä, meidän täytyy olla alati nälkäisiä löytämään uusi innovaatioita ja ratkaisuja.”

“Työmme yksi haastavimmista puolista on yhdistää varmistaa monien eri osa-alueiden toteutuminen. Meidän tulee voida tuottaa lyhyellä aikataululla monimutkaisia rakennuskokonaisuuksia, mutta silti pitää huolta projektin ympäristöystävällisyydestä. Haluamme taata, että tuotteemme ja prosessimme ovat ekologisesti kestäviä läpi koko tuotantoketjun.”

Moduuli seinä- ja laitiarakenteilla koottavana Skansa Husfabrikkenin tehtaalla.

ARCHIFRAME JA SKANSKA HUSFABRIKKENIN YHTEISTYÖ

Skanska Husfabrikken on yksi ArchiFrame pitkäaikaisemmista asiakkaista. Tuotteen ominaisuudet sopivat loistavasti yrityksen käyttöön sen erilaisten ominaisuuksien avulla.

“ArchiFramen avulla pystymme piirtämään hyvin yksityiskohtaisia elementtimalleja. Husfabrikkenin projekteissa hyödynnetään modulaarisessa rakentamista. Tämä tarkoittaa sitä, että suunnittelemme rakennuksia varten erilaisia moduuleita, jotka koostuvat lattia-, katto- ja seinäelementeistä.

Nämä tehtaillamme valmistetut moduulit kasataan paikan päällä, rakennustyömaalla isommiksi rakennuskokonaisuuksiksi.

Tämän tyyppinen rakentaminen vaatii erittäin tarkkoja ja yksityiskohtaisia piirroksia eri elementeistä, jotta voimme olla varmoja, että jokainen tarvittava osa on paikallaan ja oikeassa paikassa ennen kuin siirrämme ne koottavaksi itse kohteeseen.

Esimerkiksi kaikki keittiöiden ja kylpyhuoneiden tarkkuutta vaativat putkistot ja ilmanvaihdot tehdään jo tehtaalla.”

Bjørn työpisteensä äärellä.

ARCHIFRAME – PARAS TYÖKALU PUURAKENTEIDEN SUUNNITTELUUN

Skanska Husfabrikkenille on tärkeää, että ohjelmat tukevat tehokkaasti heidän työskentelyään. Tämä tuki myös heidän päätöstään valita ArchiFrame.

“Uskomme, että ArchiFrame on parhaiten soveltuva ohjelma tarpeitamme varten.

ArchiFrame on mielestämme tehokkain mahdollinen työkalu toteuttamaan hyvin yksityiskohtaiset mallinnukset ja listaukset eri elementeistä. Työtiimimme on käyttänyt jo vuosia Archicadia, joten ArchiFrame laajennus oli hyvin looginen vaihtoehto meille.”

YHTEISTYÖ ARCHIFRAMEN JA SKANSA HUSFABRIKKENIN VÄLILLÄ

ArchiFramella arvostetaan laadukkaan ohjelmiston lisäksi myös toimivaa ja onnistunutta asiakassuhdetta. Tämä saa kiitosta myös Bjørniltä.

“Asiakastuestamme vastaa Petteri Heiskari ArchiFramelta. Hän vastaa kysymyksiini nopeasti ja suurella ammattitaidolla. Voin luottaa siihen, että mikäli ongelmia ilmenee, saamme niihin toimivia ratkaisuja.

Arvostan myös Petterin joustavuutta ja avuliaisuutta erityisesti erilaisten ArchiFrame modifikaatioiden kanssa. Tämän avulla saamme aidosti ArchiFramen toimimaan juuri meidän tarpeitamme varten. Toimiva ja tehokas tuki on ehdottomasti myös tärkeä syy miksi haluamme myös jatkossa käyttää ArchiFramea.”

Tyytyväisiä Archicad/ArchiFrame käyttäjiä Skanskalla.

ARCHIFRAMEN OMINAISUUDET

ArchiFramen avulla on mahdollista toteuttaa hyvin erilaisia projekteja.

Tämä mahdollistaa myös erilaisten ominaisuuksien hyödyntämisen asiakkaan oman tilanteen mukaan. ”ArchiFrame on hyvin joustava ja tehokas työkalu, joka palvelee tarpeitamme erittäin hyvin. Arvostamme erityisesti nopeaa tukipalvelua sekä mahdollisuutta räätälöidä tuotetta juuri meitä ajatellen. Yhdistelmä nopeutta ja notkeutta on voittamaton yhdistelmä. Sen avulla voimme jatkuvasti kehittää sitä, miten käytämme ja hyödynnämme ArchiFramea työssämme.”

Puinen moduuli rakenteilla Skanska Husfabrikkenin tehtaalla.

MODULAARISEN RAKENTAMISEN JA ELEMENTTI TUOTANNON TULEVAISUUS

Rakennusala on jatkuvan muutoksen alla. Erityisesti modulaarinen rakentaminen kehittyy ja kasvaa jatkuvasti. “Uskon vakaasti, että elementtien ja moduulien hyödyntäminen rakentamisessa tulee kasvamaan entisestään Norjassa. Esimerkiksi noin 10–15 vuotta sitten tämän tyyppinen rakentaminen oli lähes olematonta maassamme. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin täysin eri.

Tämän voi nähdä myös trendeistä, jotka vallitsevat rakennusalalla. Ne lisäävät yhä enenemissä määrin elementtien käyttöä sekä modulaarista rakentamista myös tulevina vuosina.”

Jaa artikkeli