JVR Rakenne Oy

Yritys: JVR-Rakenne Oy
Toimiala: Puurakennukset, asuinrakennukset ja julkiset rakennukset, CLT rakenteet
Sijainti: Suomi
Perustamisvuosi: 2013

Taustaa

JVR Rakenne Oy on suomalaisen massiivipuu-elementtirakentamisen pioneeri. JVR Rakenne rakentaa tulevaisuuden kerrostaloja pienemmällä hiilijalanjäljellä ja alhaisemmilla elinkaarikustannuksilla. JVR Rakenne on teollisen puukerrostalorakentamisen edelläkävijä, ja se on jo rakentanut yli 1000 puukerrostaloa CLT (ristiinlaminoitu puu) -elementeistä

JVR Rakenne Oy
JVR Rakenne Oy

Miksi ArchiFrame?

Koska JVR Rakenne siirtyi pääasiassa puurakennusprojekteihin ja puusuunnitteluyritys perustettiin, ArchiFrame on ollut JVR:n suunnitteluohjelmisto.

Jaakko Vänttilä (rakennetekniikan diplomi-insinööri ja arkkitehti) selittää ArchiFramen valintaprosessia seuraavasti:

”Valitsimme ArchiFramen, koska se on Archicad-laajennus. Huomasimme, että suurin osa arkkitehdeistä käyttää Archicadia ja haluamme minimoida uudelleenmallinnuksen siirtyessämme suunnittelualalta toiselle. Kun arkkitehti suunnittelee Archicadilla, käytämme mallia suoraan ja työstämme samaa mallia.

Kun mallia ei oteta toisesta järjestelmästä ja/tai rakenneta uutta mallia toisessa järjestelmässä, tulee vähemmän virheitä eikä laatu kärsi. Tavoitteemme on käyttää yhtä mallia mahdollisimman tehokkaasti. Siksi käytämme ArchiFramea jokaisessa projektissa: vaadimme arkkitehdeiltä Archicadin käyttöä, jotta meidän ei tarvitse uudelleenmallintaa mitään”, Jaakko tiivistää ajattelun kaiken pitämisestä virtaviivaisena ja Archicad/ArchiFrame-ohjelmien sisällä.

ArchiFrame ja sen yhteensopivuus IFC-tiedostojen kanssa on hyödyllinen, kun mukana on muita ohjelmistoja: ”Käytännössä tätä periaatetta ei aina voida noudattaa, koska jotkut arkkitehdit käyttävät muita järjestelmiä, eikä Archicadia ei vielä käytetä niin paljon rakennesuunnittelijoiden, LVI-suunnittelijoiden ja sähkösuunnittelijoiden keskuudessa, mutta tuomme heidät tekemänsä IFC-mallit Archicadiin.”

JVR Rakenne Oy
JVR Rakenne Oy

ArchiFramen edut

Jaakko korostaa, että rakennustietomallin (BIM) käyttö puurakenteisten korkeiden rakennusten luomisessa tuo monia etuja visualisoinnin ja 3D-mallinnuksen lisäksi, kuten kiinteistötietoa. Esimerkiksi suunnittelijat voivat luoda valmiit työstökuvat CLT-paneelitehtaalle. Tehtaan henkilökunta voi ohjelmoida tehtaan koneet leikkaamaan ja työstämään CLT-paneelit oikein rakennustietomallin perusteella.

Jaakon mukaan parasta ArchiFramessa on ohjelmiston laajat ja monipuoliset muokkausmahdollisuudet: ”Jos et voi tehdä jotain tiettyä asiaa ArchiFramessa automaattisesti, siihen on aina manuaalinen tapa. Et jää jumiin, vaan löydät aina kiertotien tavalla tai toisella. ArchiFrame on järjestelmä, jossa on hyvä käytettävyys ja erittäin monipuoliset ominaisuudet.”

Työssään JVR hyödyntää myös ArchiFramen suhteellisen uutta CLT-ominaisuutta. Jaakon mukaan CLT-järjestelmä on toimiva (vaikka aina onkin parantamisen varaa). 

Mahdollisille puuttuville ominaisuuksille on myös toimiva ratkaisu: ArchiFrame-käyttäjät voivat kehittää ohjelmistoa yhdessä ArchiFrame-tuotetiimin kanssa. ”Olemme esittäneet ArchiFrame-tiimille useita kehitysehdotuksia, ja ne on myös toteutettu. Tavallaan tämä tarkoittaa, että ohjelmistoa kehitetään yhdessä. Me luomme suunnitelman ja viestimme tulevaisuuden kehitysideoista ohjelmistokehittäjälle, joka pyrkii toteuttamaan ne,” Jaakko selittää, miten käyttäjän ja kehittäjän yhteistyö ArchiFramessa toimii.

JVR Rakenne Oy
JVR Rakenne Oy

ArchiFramen kohokohdat

  • Tuki CLT-rakenteille
  • Monipuolisuus
  • CNC-vienti
  • Yhteistyö ArchiFramen kehittäjien kanssa

Jaakko Vänttilä

Suunnittelupäällikkö, JVR Rakenne Oy

JVR Rakenne Oy
JVR Rakenne Oy
JVR Rakenne Oy