Sustainable_Building_Material

9 SYYTÄ MIKSI PUUTA VOIDAAN PITÄÄ YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISENÄ RAKENNUSMATERIAALINA

Kestävän kehityksen kannalta, puu voi olla parempi rakennusmateriaali kuin sementti tai lasi. Oletko itse vielä kuullut puurakentamisen ympäristöystävällisistä eduista? Erityisesti pohjoismaissa on tehty paljon tutkimuksia puurakentamisen tukemiseksi. Rakennusteollisuudella on tärkeä rooli kestävässä kehityksessä, sillä rakennusten ja rakentamisen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on tällä hetkellä 39 %). Rakennusteollisuus on perinteisesti myös paininut  tuottavuuteeen littyvien ongelmen kanssa. Alla yhdeksän syytä, miksi puu voi olla ekologisempi rakennusmateriaali valinta.

1. PUU TOIMII HIILIDIOKSIDIVARASTONA

 

  • Puurakentaminen voi auttaa ilmaston vakauttamisessa: puu imee ja sitoo itseensä tehokkaasti hiiltä ilmassa olevasta hiilidioksidista.
  • ScienceDaily julkaisi äskettäin tutkimuksen, jossa todettiin että rakennukset voivat toimia globaalina hiilinieluina, jos ne on valmistettu puusta sementin ja teräksen sijasta. Lue lisää)
  • Puulla rakentaminen voi auttaa sitomaan ilmakehän hiilidioksidin puurakennuksiin.
  • Kuten tieteellinen tutkimus korostaa, ”viiden kerroksen kerrosrakennukseen voidaan varastoida jopa 180 kiloa hiiltä neliömetriä kohden, kolme kertaa enemmän kuin korkean hiilitiheyden omaavien luonnonmetsien biomassassa.”

 

2. PUUN JALOSTUS VAATII VÄHÄN ULKOISTA ENERGIAA

 

  • Puun ja puun valmistuksessa käytetään vain vähän ulkoista energiaa. Monimutkaisia ​​uuttoprosesseja tai kaivostoimintaa ei tarvita.
  • Toisin kuin kalliit ja aikaa vievät prosessit joita muut rakennusmateriaalien vaativat, kuten uuttaminen ja jalostaminen, puuta on suhteellisen helppo valmistaa.

 

3. PUU ON USEIN PAIKALLISTA

 

  • Puuta voidaan kasvattaa ja tuottaa lähellä, mikä vähentää rakennusmateriaalien varten ajettujen mailien määrää. Materiaalien kuskaaminen on ympäristörasitus.
  • Puut ovat monissa maissa runsas luonnonvara, jota löytyy helposti lähistöltä. Uusien puiden istuttaminen on suhteellisen helppoa ja sitä kannustetaan, kunhan osa istutetuista puista jätetään kasvamaan.

 

4. PUU ON AINOA UUSIUTUVA RAKENNUSMATERIAALI

 

  • Ei vain monipuolinen rakennusmateriaali, puu on oikeastaan ainoa uusiutuva rakennusmateriaali, joka kasvaa kirjaimellisesti puissa. Jos uudelleenistutusta hoidetaan oikein, puurakentaminen voi toimia katalysaattorina uusien puiden istuttamiseen.
  • Puun lisääminen suhteessa muihin ei-uusiutuviin rakennusmateriaaleihin (esim. tiili, lasi tai teräs) voi tehdä rakennuksesta nopeasti ympäristöystävällisemmän.

 

5. KIERRÄTETTÄVÄ RAKENNUSMATERIAALI

 

  • Puu on helposti kierrätettävä rakennusmateriaali, kunhan sitä ei ole käsitelty liikaa. Toisin kuin eräät muut suositut rakennusmateriaalit, puuta on helppo hävittää ja käyttää uudelleen.
  • Puu kestää myös pitkään ja se on erittäin monipuolinen: sitä voidaan mukauttaa monenlaisiin asunto- ja rakennusskenaarioihin ja ominaisuuksiin. Monet suositut rakennuselementit voidaan korvata puu- tai puuosilla.

 

6. PIENEMMÄT HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖT

 

  • Energian tehokkaampi käyttö rakennusten sisätiloissa on tärkeä tavoite kestävän kehityksen kannalta. Huonojen rakennusmateriaalien tai eristysten kautta poistuva energia on hukkaan menevää energiaa, joka kuormittaa ympäristöä.
  • Puukerrostalojen on osoitettu tuottavan hiilidioksidipäästöjä 40% vähemmän kuin betonirakennukset. Lue lisää.)

 

7. PÄÄSTÖJÄ ON VÄHENNETTÄVÄ RAAKA-AINEVAIHEESSA

 

  • 39% maailman hiilidioksidipäästöistä tulee rakennusteollisuudesta: 11% tulee rakennuksissa käytetyistä raaka-aineista ja itse rakennusprosesseista, kun taas loput 28% tulee rakennusten käytöstä, ns. ”toiminnallisista päästöistä”. (ks.World Green Building Council -raportti).
  • Vaikka toiminnallisista päästöistä on puhuttu jo pitkään, rakennusteollisuus haluaa myös vähentää päästöjä ja ympäristön kuormitusta raaka-aine- ja rakennusvaiheista.
  • Voisiko puu olla mahdollinen vastaus? Ympäristöystävällisempi puu on ehdottomasti parempi vaihtoehto joihinkin rakennusprojekteihin.

 

8. AUTTAA KAUPUNGISTUMISESSA

 

  • Vaikeasti lämmitettävien lasitalojen sijasta puiset pilvenpiirtäjät tarjoavat viehättävän vaihtoehdon nopeasti muuttuvaan kaupunkikuvaan.
  • Puurakentamisella on erityisen hyvät kasvumahdollisuudet sellaisissa rakennuksissa kuin suuret kerrostalot (puiset ‘pilvenpiirtäjät’), julkiset rakennukset, hallit, sillat jne.

 


Mjøstårnet Norjassa maaliskuussa 2019: maailman korkein puurakennus on 85,4 metriä pitkä. Rakennus on valmistettu liimapuusta ja monikerroslevystä.

 

9. ENCOURAGED BY GOVERNMENT POLICY

 

  • Pohjoismaissa puurakentamiseen kannustaa jopa hallitus.
  • Puurakentamisen lisääminen on Suomen ympäristöministeriön tämänhetkinen tavoite (katso tästä). Päivitetyt paloturvallisuusmääräykset ja puun suosiminen julkisissa rakennuksissa auttavat puurakentamisen imagoa.
  • Maailman vihreä rakennuskomitea ja muut Pohjoismaat tukevat myös puurakentamista ja puiset ’pilvenpiirtäjät’, kuten yllä oleva Mjøstårnet, parantavat puurakentamisen mainetta maailmalla. Tämä jos mikä on meille ArchiFrame-käyttäjille ilouutinen.

 

LISÄTIETOJA PUURAKENTAMISEN KESTÄVYYDESTÄ

Haluatko lukea lisää puusta kestävänä rakennusmateriaalina? Tässä on lisää pureskeltavaa.

ENGLANNIKSI

https://www.swedishwood.com/wood-facts/about-wood/wood-and-the-environment/wood-is-a-sustainable-construction-material/
https://www.vox.com/energy-and-environment/2020/1/15/21058051/climate-change-building-materials-mass-timber-cross-laminated-clt
https://www.thinkwood.com/building-better/sustainability
https://www.dw.com/en/wood-renewable-construction-material-of-the-future/a-42012053

SUOMEKSI

 

https://www.ym.fi/fi-FI/Maankaytto_ja_rakentaminen/Ohjelmat_ja_strategiat/Puurakentamisen_toimenpideohjelma
https: // www. metsateollisuus.fi/mediabank/477.pdf
https://www.metsagroup.com/fi/Campaigns/AlykasMetsa/urbancarbon/puurakentaminen-on-ratkaisu/Pages/default.aspx
https://www.puuinfo.fi/node/1505
https://www.puuinfo.fi/puutieto/puurakentaminen/puurakentamisen-asema-ja-mahdollisuudet-suomessa
https://www.puuinfo.fi/puutieto/puusta-rakentaminen/puurakenteiden-paloturvallisuus
https://www.puuinfo.fi/node/1571
https://yle.fi/uutiset/3-11164756

Jaa artikkeli